Wyszukiwanie
Gospodarowanie odpadami
Menu główne
Święto Pieczonego Ziemniaka
Po nieco wyczerpującej podróży z racji siąpiącego deszczu, młodzież szybko przystąpiła do rozpalenia ogniska, w którym umieszczone zostały ziemniaki a nad ogniskiem piekły się kiełbaski. Instruktor GDK Marek Rozenek na tą okazję przygotował liczne atrakcje sprawnościowe z wykorzystaniem liny oraz grę w piłkę nożną dziewczynki kontra chłopcy.
Nauczycielka przyrody Alicja Śniadała udzieliła kilku informacji na temat ziemniaka: jakie są jego odmiany, kiedy je sadzimy i zbieramy oraz jakie posiada wartości odżywcze. Studentka socjologii Aneta Trzcińska z pomocą Dyrektora GDK Maryli Puścian przygotowała ankietę na temat historii ziemniaka poprzez następujące pytania:
1. Jaki kontynent jest Ojczyzną ziemniaka?
2. Kto sprowadził ziemniaka do Polski?
3. W którym wieku ziemniak został rozpowszechniony w Polsce, ratując większą część ludności od klęski i głodu?
A czy TY znasz odpowiedzi na powyższe pytania?
Jeśli nie, to może warto zajrzeć do literatury...
Na zakończenie naszego święta przystąpiliśmy do degustacji pysznych pieczonych kartofli. Widząc radość i zaangażowanie dzieci podczas „Święta Pieczonego Ziemniaka” nasuwa się wniosek, że warto kontynuować ten ciekawy i wesoły sposób zdobywania i ugruntowania wiadomości dotyczących ziemniaka, jakby nie było, cenionego na polskich stołach.
Opracowanie : Beata Roguska, Aneta Trzcińska
Publikacja: Marek Rozenek
GDK Brańszczyk